Om os

I dag er gården ejet af Marianne Ellehauge og Torben Lund-Larsen og Liva på 15 år. Gården har dog en lang og spændende historie med sig:

Gården Damgaard er bygget i 1919. Gården var oprindeligt en avlsgård til Hvidkilde Gods, som ligger vest for Svendborg. Gården blev solgt fra af Hvidkilde og herefter drevet som selvstændigt landbrug. De omkringliggende marker op mod Nyborgvej, hørte på dette tidspunkt til gården og der var både dyr og blandet landbrugsdrift. Der var desuden i en lang årrække både karle og piger på gården.

I 1923 brændte stuehuset helt ned og blev senere samme år genopført. I 2019 foretog vi renovering af gangen ved hoveddøren. Da de gamle tapeter blev fjernet, blev de gamle vægdekorationer blotlagt. De var malet direkte på væggene. Vi mener at det skulle være en lokal kunstner, men dette har vi ikke kunne finde flere oplysninger om.

Det var desværre ikke muligt at bevare de originale vægdekorationer, da der var skader flere steder. Vi valgte dog at bevare et mindre område med et udsnit af dekorationen, som i dag er indrammet. Med hjælp fra Lokal historisk Arkiv i Skårup, har vi fået oplyst at sådanne vægdekorationer var et signal om velstand og noget man gjorde på de fine gårde og skulle vise at der var råd til dette.

1939

Omkring midt i 1940´ene nedlagde man den lille dam der lå til venstre for huset. Vi valgte i 2012-2013 at genskabe dammen da vi overtog huset – deraf navnet Damgaard. Dammen er genskabt for naturen og miljøet og bliver fyldt af regnvandet fra alle bygningerne.

1950
1970

I 1970 og 1980´erne var en del af markerne solgt fra, men der var fortsat kvægdrift i staldene. I slutningen af 1970´erne blev den yderste længe ud mod vejen revet ned.

1981

På en del af marken tættest på gården var der plantet æbletræer i starten af 1970´erne. I 1995 blev æbleplantagen nedlagt og med EU-støtte blev det omdannet til blommeplantage. Der blev oprettet servitut på at der ikke i 15 år måtte genetableres æbleplantage.

I 2008 kom gården til salg, da de daværende ejere Spillemose var kommet op i årerne og måtte sælges selvom den havde været i deres families eje i mange år.

Vi købte gården i 2008 og faldt for dens charme og de gamle stuer med det oprindelige stuk. Ind flyttede vi alle fire: Marianne, Torben, Lukas og Liva. Lukas er nu flyttet fra gården og Liva er derfor ene pige på gården.

Gården har gennemgået en kæmpe renovering med stor respekt for det oprindelige. Blandt andet er der indsat vinduer, der matcher de oprindelige vinduer og de gamle buede vinduer på 1 sal er bevaret.

Marianne har gået i den lokale folkeskole med den tidligere søn på gården Thomas Spillemose, og huset har minder om hans tid i huset. Blandt andet på trappen, hvor han med sikker hånd har kradset sit navn i øverste trappetrin. Dette er bevaret som et sjovt minde om huset historie.

I 2012 var vi endelige færdige med såvel stuehus og en del af de andre bygninger. Vi var netop gået i gang med den sidste længe, da Damgaard endnu engang med ramt af en brand i maj 2013. Denne gang gik det primært ud over længerne i venstre side og overfor stuehuset. Heldigvis gik stuehuset fri og efter 1 års arbejde, var længerne genskabt.

Huset er opdateret i forhold til bæredygtighed og for at passe på vores miljø og natur. Der er investeret i jordvarmeanlæg, der sørger for det varme vand og alt varme i huset og der er solceller til drive jordvarmeanlægget.

Vi har fortsat med blommerne og sælger derfor i sensommeren et udvalg af lækre blommesorter i vores vejbod. Ligeledes er der i vintersæsonen salg af gran, mistelten og andet.

En ældre gård som Damgaard har altid plads til at vi finder værktøjskassen frem, så vi kan altid finde noget at lave.

Vi har desuden i 2021 valgt at tilbyde et par pladser til autocampere på pladsen, hvor den gamle stald var.

Damgaard i dag