RØNNOWSVEJ 3, SKAARUP FYN

Lidt om Damgaard

Damgaard er beliggende 5 km fra Svendborg tæt ved Skårup, lige op til Store Haveskoven i den skønne sydfynske natur. Damgaard har tidligere hørt til Hvidkilde Gods og har været en avlsgård. Selve hovedbygningen er bygget i 1924, da den tidligere hovedbygning brændte i 1923. Længerne på gården var indtil 2013 fra den oprindelige gård fra 1910.
Gårdens navn stammer fra en dam, som tidligere lå lige ved siden af huset. Det vides ikke hvornår præcist, men dammen blev fyldt op og blev glemt. Efter vi har overtaget gården, fik vi tilladelse til at genskabe dammen. Dammen blev genskabt i sensommeren 2012 og er nu ved at gro til og få mere naturlige omgivelser.
Gården var tidligere en meget stor gård med både kvæg og landbrug og med karle og piger. En stor del af jorden er for en del år siden solgt fra.
Tidligere i 1980´erne var der æbletræer på de marker, som var tilbage. Først i 1990´erne lagde man om til blommeavl, og det er også det der er tilbage i dag.
I 2009 overtog vi gården og måtte gå i lære som blommeavlere. Vi har på nuværende tidspunkt fem sorter, hvor de første kommer først i august og de sidste midt/slut i september, alt afhængig af vejret. I menuen foroven, kan du læse mere om sorterne.

I april 2013 brændte 2 længer af vores gård - incl. den længe, hvor gårdbutikken var. Det var et sørgeligt syn, da ilden var slukket og kun murværket stod tilbage. Ved hjælp af gode håndværkere og mange timers arbejde, stod længerne klar igen midt i september 2013. 

Vi driver gården som vores fritidsinteresse ved siden af vores almindelige arbejde og har derfor heller ikke nogen ansatte. Det betyder, at her på gården, er hele familien med i arbejdet. Dette gælder beskæring, plukning, sætte labels på bakkerne osv.

Vi kan desværre ikke være helt økologiske, men vi sætter en stor ære i at bruge så lidt kemi som muligt. Blommerne sprøjter vi kun mod blommeviklere. Her bruges kun 4 dl. sprøjtevæske pr år, fordi det kombineres med feromonfælder.
Jordbær, hindbær og andet frugt sprøjtes ikke.

Som led i give blommemarken bedre dræningsforhold, har vi de sidste par år sat pil og dyrket dette. Dette er en naturlig måde at skabe et bedre fugtighedsforhold for frugttræerne. 

Gården har desuden en lille omsætning af særdeles lækre jordbær. Det er en meget gammel sort af jordbær, som har været i haven i mange år. Vi sørger for at opformere sorten, der er med stor smag; men til gengæld er senere end de moderne sorter, man ellers kan købe.

Vore blommer afsættes ved vejen i bakker. Der kan ved henvendelse sælges i kg og pluk selv efter aftale.

Liva, Marianne og Torben
Damgaard Skaarup